Direktlänk till inlägg 19 februari 2009

#2 Skaffa skrivmaskin

Av Rikard - 19 februari 2009 21:25


 


Erfarenhet visar att materialspelare sällan blir proffs. Om man inte kan anpassa sig till de rådande förhållandena så motarbetar man verkligheten och man förlorar alltid. Det är lätt att närma sig vidskeplighet och tycka att man bara kan prestera under en viss typ av förhållanden, 99 gånger av 100 så har man fel.


Med det är inte sagt att miljön är oviktig. Den kan ge inspiration eller suga musten ur en. Omgivningen blir extra inflytelserik när man hamnar i ett flow state, man börjar suga åt sig all input som en svamp och kondensera ut det i meningar på papper, på skärm eller i huvudet.


När jag köpte min skrivmaskin visste jag inte riktigt varför. Jag hade tänkt att det vore häftigt och Cissi hade nyss skaffat en, hon talade sig varm om hur underbar den var. Jag tänkte att det skulle vara en helt fantastisk maskin som kunde kicka igång inspiration. Jag åkte således till Kommersens Loppmarknad en tidig lördagmorgon och gick runt och letade på alla bord. När jag var nära att ge upp tänkte jag mig att jag kunde göra ett sista ryck. Jag gick till båset där man gör högtalarutrop för sina varor och sa att jag skulle annonsera lite för mitt bord. Jag hann knappt säga "Jag letar efter en skrivmaskin..." innan mikrofonen rycktes ifrån mig och de började skälla på mig. Jag skyndade ut och fram kom en man och sa att han hade en till salu. Han tog den ur sin väska som gjort att jag inte upptäckt den tidigare. "Åttio kronor." Jag studerade  åbäket med viss tvekan, men fiskade slutligen upp min hundralapp, tog väskan i åttiotalsdesign och tog spårvagnen hem.


Maskinen är av märket Brother, den är dansk och ä och ö är i dansk stil och har dessutom bytt plats i förhållande till på ett svenskt tangentbord. Färgbandet är nästan uppanvänt och man måste slå hårt på tangenterna för att få en tydlig bokstav. Det går inte inte lika fort som på en dator.


Men det är något speciellt med den beiga, skrymmande maskinen. När man sätter sig med tom skalle framför den räcker det att börja slå lite på tangenterna för att något ska börja rinna ur en. Jag tror att det är det tunga motståndet i tangenterna och framförallt ljudet av typarmarnas slag mot pappret som förlöser något i muskel- och ljudminnet. Jag har en hel mapp med enbart dikter skrivna på den maskinen. När man läser dem märks det tydligt att det finns något annat i dem. Något annat än vad man kan hitta i mina andra dikter. En urban underton och en lugn uppgivenhet.


Leta på loppmarknader. Det finns att köpa på nätet, men passa på att uppleva en loppmarknad och känna att maskinen verkligen tillhört någon när du ger pengar i handen till dess förra ägare.Tidsåtgång: En knapp timme till ett par timmer under ett par helger (man kan hitta en på ett par försök, eller leta längre för att hitta rätt)

Nackdelar: Det kostar pengar. En skrivmaskin tar upp plats på skrivbordet.

Fördelar: Det är förlösande att skriva på en skrivmaskin. Den är snygg på skrivbordet. Den är strytålig och räcker hur länge som helst. Du kan plocka fram nya sidor av dig själv. Det är kult. Det är kul att banka på maskinen eller härma masjkolvsätarljudet från Kalle Anka på julafton.

 
ANNONS
 
Annjoh

Annjoh

20 februari 2012 01:32

Vilken snygg sida du har! Har varit här och kollat ett par gånger. Har precis gjort en egen blogg :)

http://annaaaaajoh774.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rikard - 2 juni 2009 20:34

När sommarenkänslorna ökar i anspråk följer skrivandet med. Ni skriver väl? Det gör jag i alla fall, på en novell som inte vill sluta knuffa och buffa innanför kraniet oavsett hur mycket annat jag har att göra. Och just nu är det ganska mycket. De ko...

Av Rikard - 20 maj 2009 12:16

     Om ungefär en timme sätter jag mig i förflyttning. Jag kommer att vara stilla 20 minuter på centralen, sen blir det rörelse non-stop i fem timmar. Det är inte tungt, för jag kommer att komma fram till en stad som jag knappt känner, som förhoppn...

Av Rikard - 19 maj 2009 19:58

      Vi författare vill skriva. För somliga är det svårt att inte göra det. Det tycks inte finnas någon begränsning för i hur många olika ordningar vi kan peta ihop ord på, trots besvärliga regler som "måste" följas. Ibland känns själva författarkon...

Av Rikard - 17 maj 2009 21:34

Förhoppningsvis har du drömmar. Kanske är det konstnärliga drömmar. Kanske, bara kanske, vill du ge ut en bok, en skiva eller en annan typ av samling av det du gjort. För övnings skull låtsas vi att den är klar.   Tänk dig nu att du går omkring i en ...

Av Rikard - 16 maj 2009 13:07

När jag var liten prenumererade jag på Kalle Anka & Co. Jag minns en serie där Kalle blev superkändis på att skriva böcker, efter att ha köpt en bok där alla världens klassikerromaner finns sammanfattade i en eller ett par meningar.  Det är ju inte s...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se