Direktlänk till inlägg 20 februari 2009

#3 Låtsas att du är tolk

Av Rikard - 20 februari 2009 21:27

 


Ibland när jag skriver något är det skönt att lyssna på musik. Ibland för att fasa ut omvärlden, ibland för att ge inspiration. Om jag skriver en dikt brukar det vara skönt att lyssna på något med sång som jag inte förstår. Som den franska dansdrottningen Yelle. Jag kan ett par ord franska, och med den grunden kan jag låtsas att jag fattar nästan allt vad hon säger. Men eftersom jag inte lysstrar till franska på samma sätt som till svenska eller engelska blir hon smatidigt inte irriterande, hon kräver inte min uppmärksamhet. Men jag kan alltid konsultera henne om inspirationen börjar rinna ifrån mig, genom att lyssna på sången och översätta den till en rad i dikten att sedan bygga vidare till. Det kan se ut såhär:
"Tristesse/joie, sinkom sar" blir:

"Tristess/glädje, vi samlar stenar

kastar på lågor och smular till snö" osv.


Leta upp en dikt eller en låt på ett språk du inte förstår. Biblioteket, skivaffärer och internet har gott om dem. Till exempel Der Erlkönig (Älvkungen) av Goethe eller Matinée d'ivresse (Berusad morgon) av Rimbaud (de och fler dikter av dem båda finns under respektive länk)


Ta reda på vad titeln blir när den är översatt till svenska eller ett annat språk du behärskar. Sedan är det bara att börja översätta! Skriv det första du kommer att tänka på när du läser orden eller försök skapa ett sammanhang. Titta inte tillbaka förrän du är klar. Gör det igen, med fler dikter. Du kommer att ha skapat ett litet bibliotek av häftiga meningar när du är klar.


Kasta dig in i något ryskt, bosniskt eller swahiliskt. Du tolkar inte fel om det inte finns någon som kan rätta dig.


Tidsåtgång: Ca tio minuter för en vanlig dikt.

Nackdelar: Inga.

Fördelar: Du öppnar sinnet, så den här övningen är perfekt för att värma upp inför "riktigt" skrivande. Du övar din fantasi och får förmågan att se olika system i texters sammansättning. Du kommer på saker du inte hade kunnat komma på annars, och får därför nya källor till inspiration.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rikard - 2 juni 2009 20:34

När sommarenkänslorna ökar i anspråk följer skrivandet med. Ni skriver väl? Det gör jag i alla fall, på en novell som inte vill sluta knuffa och buffa innanför kraniet oavsett hur mycket annat jag har att göra. Och just nu är det ganska mycket. De ko...

Av Rikard - 20 maj 2009 12:16

     Om ungefär en timme sätter jag mig i förflyttning. Jag kommer att vara stilla 20 minuter på centralen, sen blir det rörelse non-stop i fem timmar. Det är inte tungt, för jag kommer att komma fram till en stad som jag knappt känner, som förhoppn...

Av Rikard - 19 maj 2009 19:58

      Vi författare vill skriva. För somliga är det svårt att inte göra det. Det tycks inte finnas någon begränsning för i hur många olika ordningar vi kan peta ihop ord på, trots besvärliga regler som "måste" följas. Ibland känns själva författarkon...

Av Rikard - 17 maj 2009 21:34

Förhoppningsvis har du drömmar. Kanske är det konstnärliga drömmar. Kanske, bara kanske, vill du ge ut en bok, en skiva eller en annan typ av samling av det du gjort. För övnings skull låtsas vi att den är klar.   Tänk dig nu att du går omkring i en ...

Av Rikard - 16 maj 2009 13:07

När jag var liten prenumererade jag på Kalle Anka & Co. Jag minns en serie där Kalle blev superkändis på att skriva böcker, efter att ha köpt en bok där alla världens klassikerromaner finns sammanfattade i en eller ett par meningar.  Det är ju inte s...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se