Direktlänk till inlägg 22 februari 2009

#5 Ut genom fönstret

Av Rikard - 22 februari 2009 20:52Eftersom vi har lite tekniska problem så kommer morgondagens sak du kan skriva idag, och förhoppningsvis lyckas vi ladda upp nummer 4 någon gång imorgon.


För ett tag sedan höll Andreas Roman och Navid Modiri en skrivkurs under några veckor på Världskulturmuséet i Göteborg. Under den sista lektionen talades det en del om olika skrivövningar och i slutet av lektionen delade Andreas och Navid ut  ett häfte med ännu fler olika övningar och tips. Här är en av dem, jag citerar direkt från häftet:


"Titta ut genom samma fönster varje morgon och skriv vad du ser. Regniga dagar, soliga dagar, blåsiga dagar, mörka dagar och ljusa dagar. Leta efter detaljer; vad är det för typer av människor som går på gatan, vad har de på sig, börja fantisera om vart de ska. Vad är det för färger, hur ändras  färgerna dag för dag, varför ändras de? Ser du några fönster? Är de täckta eller inte, vad händer innanför? Använd din fanstasi och låt den få utlopp. Leta efter detaljer. Försök att inte skriva samma beskrivning varje dag. Försök utveckla den en detalj i taget."


Poängen är enkel: Du ska inte skriva samma sak två gånger, och måste därför utveckla ett nytt öga för detaljer.


Tidsåtgång: Räkna med en kvart eller mer per dag.

Nackdelar: Inte så kul alla gånger (men bit ihop, den här övningen lönar sig).

Fördelar: Grymt bra träning, du skaffar dig verktyg som du har användning av när du skriver dina vanliga texter.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rikard - 2 juni 2009 20:34

När sommarenkänslorna ökar i anspråk följer skrivandet med. Ni skriver väl? Det gör jag i alla fall, på en novell som inte vill sluta knuffa och buffa innanför kraniet oavsett hur mycket annat jag har att göra. Och just nu är det ganska mycket. De ko...

Av Rikard - 20 maj 2009 12:16

     Om ungefär en timme sätter jag mig i förflyttning. Jag kommer att vara stilla 20 minuter på centralen, sen blir det rörelse non-stop i fem timmar. Det är inte tungt, för jag kommer att komma fram till en stad som jag knappt känner, som förhoppn...

Av Rikard - 19 maj 2009 19:58

      Vi författare vill skriva. För somliga är det svårt att inte göra det. Det tycks inte finnas någon begränsning för i hur många olika ordningar vi kan peta ihop ord på, trots besvärliga regler som "måste" följas. Ibland känns själva författarkon...

Av Rikard - 17 maj 2009 21:34

Förhoppningsvis har du drömmar. Kanske är det konstnärliga drömmar. Kanske, bara kanske, vill du ge ut en bok, en skiva eller en annan typ av samling av det du gjort. För övnings skull låtsas vi att den är klar.   Tänk dig nu att du går omkring i en ...

Av Rikard - 16 maj 2009 13:07

När jag var liten prenumererade jag på Kalle Anka & Co. Jag minns en serie där Kalle blev superkändis på att skriva böcker, efter att ha köpt en bok där alla världens klassikerromaner finns sammanfattade i en eller ett par meningar.  Det är ju inte s...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se