Alla inlägg under mars 2009

Av Rikard - 2 mars 2009 22:09


 


Hur slutade Pulp Fiction?

Hur kom man på mördaren i den där deckaren?

Vad hette karaktären som var så rolig hela tiden? 


Spring till bokhyllan, hyr eller ladda ner filmen. Jag lovar att jag hittar svaren snabbare. Inte på Wikipedia, utan i någon av mina anteckningsböcker. Jag behöver bara skumma tre-fyra sidor handskriven text och hitta svaren, som om jag visste att jag någon gång skulle vilja veta dem när jag skrev dem.


Och det var ju precis vad jag gjorde, fast inte medvetet. Min egna sammanfattning av boken jag läst eller filmen jag sett består helt av mitt eget urval. Det jag tyckte var viktigt då tycker jag troligen är ganska viktigt nu, och det jag sållade bort en gång skiter jag nog ännu mer i idag. Jag har ett kort och koncist uppslagsverk med EXAKT den infon som JAG vill ha. 


Det mest lysande med att ha ett minibibliotek med kontentan av alla de här historierna är att jag nästan aldrig använder det. Jag behöver helt enkelt inte. När jag väl omsorgsfullt formulerat alltihop en gång behöver jag ofta inte läsa om det. Det sitter redan där, i det halvt dunkla djupet som kallas Minnet, och det bubblar upp på komando när jag bara måste veta detaljer. Medan jag skrev det ögnade jag troligen tillbaka lite i boken eller filmen och plockade upp saker som jag missat, och plotten klarnade ytterligare. Skulle jag helt glömma storyn tar det bara fem minuter max att läsa igenom vad jag en gång skrivit, och jag kan återigen diskutera Tarantinos idéer nästan som om jag nyss kom ut  från biografen. 


Tidsåtgång: Tio minuter till en timme.

Nackdelar: När precis är färdig med en bok eller en film blir man ofta lite loj i hjärnan och vill inte rusa tillbaka in.

Fördelar: Du glömmer inte dina upplevelser lika lätt och du kan därför tycka att tiden för läsningen eller filmskädningen var lite bättre investerad.

Av Rikard - 1 mars 2009 21:56

 



Syftet med att värma upp är förbereda sig fysiskt för träning eller tävling och få igång blodcirkulationen, med mera. Kort sagt är poängen att ge sig själv bästa möjliga förutsättningar för att prestera på topp.


Det är tur att idrotten inte har monopol på uppvärmningar, även om jag ganska länge trodde det. Först på Ung Poesi-workshopen under Poesifestivalen råkade jag ut för ett bra sätt att öppna sinnena inför det man ska skriva - så att säga - "på riktigt".


Det är busenkelt. Välj ut en dikt eller ett stycke text ur en bok eller en låttext. Det du nu ska göra är att du ska skriva en dikt på fem minuter max, och du får bara använda orden som finns i det stycke text du valt. Försök att göra en så bra dikt som möjligt, och tillåt dig att inspireras av de enskilda orden i texten du valt och inte texten som helhet.


Läs igenom det du  skrivit, stoppa undan det och ge dig i kast med det du vill skriva.


Tidsåtgång: Sex minuter. 30 sekunder att hitta en text + fem minuter att skriva + 30 skeunder att läsa.

Nackdelar: Inga

Fördelar: Du blir uppvärmd och kan kommer in i skrivandet innan du sätter dig ner för att skriva något.

Skapa flashcards