Direktlänk till inlägg 17 april 2009

#40 Ändra typ av skrivande

Av Rikard - 17 april 2009 02:12

Låten Like a Rolling Stone baserade Bob Dylan på en novell han skrivit. Like a Rolling Stone ligger högst på listan över Rolling Stone Magazines lista över världens genom tiderna bästa låtar.


'Nuff said.


Jag hör till dem som tror att vi alla tilldelas en låda färgkritor här i livet. Man kan få en låda med sex olika kritor, tjugo eller hundra, men det viktiga är vad man gör med kritorna. Att du har hundra kritor betyder inte att du målar något vackrare än en stackare med sex kritor. Däremot är det troligt att du som anstränger dig kan få bättre resultat med hundra kritor än med sex. Metaforer är min fetisch.


Att din dröm är att skriva en roman innebär inte att du bara ska försöka skriva prosa hela tiden. Detsamma gäller för den som vill skriva dikter eller låtar. Fast egentligen gäller det alla typer av konst. Fast egentligen gäller det alla typer av kunskap som finns. Ju mer du kan desto mer kan du skapa. Om du som blivande deckarförfattare kan skriva fin poesi också så har du ännu fler element och nyanser att ta till i dina mordgåtebeskrivningar. Om du som porträttmålare även är musiker så kan du göra något fett nyskapande genom en kombination av de två, en möjlig eller omöjlig sådan.


För att återgå till kritmetaforen så är att testa ny typer av skrivande att slänga in fler kritor i lådan. Du kan leka med nya nyanser och skapa skuggeffekter du inte visste fanns. Om du sedan ändå vill hålla dig till dina sex orginalkritor så har du nu i alla fall verktygen för att skapa små eller stora detaljer med andra färger.


Inom skrivande är det viktigt att vara nyskapande, framförallt för sin egen skull. Att hitta sitt eget uttryck är livsnödvändigt. Allteftersom du lär dig att behärska fler språkverktyg så försvinner fler och fler onödiga tegelväggar i din väg mot att skriva exakt som du vill. Ingen kan någonsin lära sig allt perfekt, men alla mår bra av att lära sig saker.


Boktips: Eterneller av Viktor Johansson. Såhär ser det ut när poesi förvandlas till en roman, eller är det tvärtom? Oavsett, den sätter sig runt kroppens alla nervceller så att inga känslor någonsin kan passera på riktigt samma sätt igen.#40 Ändra typ av skrivande 

Tidsåtgång: En livstid. Man är aldrig fullärd.

Nackdelar: Tar tid och ork från saker som kan kännas viktigare.

Fördelar: Du tjänar på det i längden. Nästa gång du berättar för någon att du skriver och de undrar vad du skriver för något så kan du svara "Text" och inte behöva vara mer precis än så.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rikard - 2 juni 2009 20:34

När sommarenkänslorna ökar i anspråk följer skrivandet med. Ni skriver väl? Det gör jag i alla fall, på en novell som inte vill sluta knuffa och buffa innanför kraniet oavsett hur mycket annat jag har att göra. Och just nu är det ganska mycket. De ko...

Av Rikard - 20 maj 2009 12:16

     Om ungefär en timme sätter jag mig i förflyttning. Jag kommer att vara stilla 20 minuter på centralen, sen blir det rörelse non-stop i fem timmar. Det är inte tungt, för jag kommer att komma fram till en stad som jag knappt känner, som förhoppn...

Av Rikard - 19 maj 2009 19:58

      Vi författare vill skriva. För somliga är det svårt att inte göra det. Det tycks inte finnas någon begränsning för i hur många olika ordningar vi kan peta ihop ord på, trots besvärliga regler som "måste" följas. Ibland känns själva författarkon...

Av Rikard - 17 maj 2009 21:34

Förhoppningsvis har du drömmar. Kanske är det konstnärliga drömmar. Kanske, bara kanske, vill du ge ut en bok, en skiva eller en annan typ av samling av det du gjort. För övnings skull låtsas vi att den är klar.   Tänk dig nu att du går omkring i en ...

Av Rikard - 16 maj 2009 13:07

När jag var liten prenumererade jag på Kalle Anka & Co. Jag minns en serie där Kalle blev superkändis på att skriva böcker, efter att ha köpt en bok där alla världens klassikerromaner finns sammanfattade i en eller ett par meningar.  Det är ju inte s...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se