Direktlänk till inlägg 27 april 2009

#46 Låt summan vara större än delarna

Av Rikard - 27 april 2009 22:06Filippa


Jag sitter och filar på ett bidrag till nästa nummer av Fikssion. Jag har bestämt att det ska bli flera texter samalde i ett bidrag, fyra texter närmare bestämt. Alla anknyter på något sätt till varandra och till temat för nästa nummer, och jag inser att det är nyttigt att göra såhär med texter som egentligen inte är menade att höra ihop. Det vidgar förståelsefältet att se hur man kan länka flera texter till varandra. Man kan plocka ihop dem och pilla in dem i varandra, flytta ordval eller meningar, eller låta särskilda ord återkomma.


Jag hoppas att du som läser den här bloggen har en del texter sparade någonstans. Se över dem, se om de kan höra ihop på något sätt, se om du kan  samla ett par av dem, pilla i dem, smaka lukta känna dem och dansa runt dem, tills de landar i en mer ordnad virvelvind, samlade till en helhetm, en helhet som är större än summan av sina delar.#46 Låt summan vara större än delarna

Tidsåtgång: Ge det en timme, minst, helst det dubbla eller mer. Det här är en sorts slutredigering, och det är viktigt att du blir nöjd och skapar något som du kan se tillbaka på och säga "Det här har jag skrivit" med genuin stolthet i rösten.

Nackdelar: Det kan bli lite spretigt, om det nu är något negativt.

Fördelar: Du kan göra något av texter du trodde inte fyllde mycket till funktion, texter som du såg som transportsträckor mellan andra grejer. Om du har större författarambitioner är det här en toppenövning eftersom den hjälper dig att utveckla ditt öga för vad som kan höra ihop, och hur man kan få flera texter att passa i samma verk.


 
ANNONS
 
Ingen bild

jtp

27 april 2009 23:27

Det var mycket inspirerande att läsa det här blogginlägget! :)

Är väl bara att ta fram alla gamla kollegieblock (och bortglömda mappar på datorn) och börja läsa och samla ihop :D

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rikard - 2 juni 2009 20:34

När sommarenkänslorna ökar i anspråk följer skrivandet med. Ni skriver väl? Det gör jag i alla fall, på en novell som inte vill sluta knuffa och buffa innanför kraniet oavsett hur mycket annat jag har att göra. Och just nu är det ganska mycket. De ko...

Av Rikard - 20 maj 2009 12:16

     Om ungefär en timme sätter jag mig i förflyttning. Jag kommer att vara stilla 20 minuter på centralen, sen blir det rörelse non-stop i fem timmar. Det är inte tungt, för jag kommer att komma fram till en stad som jag knappt känner, som förhoppn...

Av Rikard - 19 maj 2009 19:58

      Vi författare vill skriva. För somliga är det svårt att inte göra det. Det tycks inte finnas någon begränsning för i hur många olika ordningar vi kan peta ihop ord på, trots besvärliga regler som "måste" följas. Ibland känns själva författarkon...

Av Rikard - 17 maj 2009 21:34

Förhoppningsvis har du drömmar. Kanske är det konstnärliga drömmar. Kanske, bara kanske, vill du ge ut en bok, en skiva eller en annan typ av samling av det du gjort. För övnings skull låtsas vi att den är klar.   Tänk dig nu att du går omkring i en ...

Av Rikard - 16 maj 2009 13:07

När jag var liten prenumererade jag på Kalle Anka & Co. Jag minns en serie där Kalle blev superkändis på att skriva böcker, efter att ha köpt en bok där alla världens klassikerromaner finns sammanfattade i en eller ett par meningar.  Det är ju inte s...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se