Direktlänk till inlägg 29 april 2009

#47 Mysigt halvplagiat

Av Rikard - 29 april 2009 20:17


Korpen 


Igår läste jag Edgar Allan Poes novell The tell-tale heart. Det hör egentligen inte hit. Men den fick mig att börja tänka kring hans språk, och jag landade till slut i att ständigt upprepa de få fraser jag minns från samme författares dikt The Raven, som jag förövrigt bara har hört i ett avsnitt av The Simpsons. Det hör faktiskt inte hit heller. Men så, medan jag stod och och skrev ett citat från Viktor Johansson på ett plank i Bygget - ett riktigt enkelt jobb som ger en på gränsen till hälsovådligt mycket tid till eftertanke - började jag rimma. "...knocking on my chamber door..." "...thinking of my lost Lenore..." "..Then the bird said, 'Nevermore.'.." är tre fraser som är inhamrade i huvudet efter Homers kammarspel med den Bart-näbbade korpen, och dessa spann jag vidare på: "...calling ghouls beneath the floor..." "...curtains scenting, years before...", "...times of slumber, gently rumble, rumble from the black bird's core...".


Jag har fortfarande knappt fått ihop en vettig vers, det är en svår dikt eftersom den är jambisk och rimmar ständigt. Men det är kul, och är en bra övning i att testa E.A Poes språkliga stil, utan att behöva ha en intrig att backa upp med och snärja in sig i.


Gör det. Inte nödvändigtvis The Raven, vilken text som helst, vilken författare som helst. Se om du kan härma författarens stil. Bara sno konceptet, de fraser du minns och skriv resten själv.#47 Mysigt halvplagiat 

Tidsåtgång: Behöver inte ta så lång tid. En kvart till en halvtimme för en dikt/låt. Dubbelt för en novell.

Nackdelar: Det är inte orginellt, och kan inte publiceras officiellt om du inte redan har ett känt namn och kallar det "en tolkning". Det kan dessutom vara lite slappt, lite vila för den tänkande delen av handleden.

Fördelar: Du kan testa någon annans stil. Du kan fokusera nästan helt på språket när du inte behövver skapa en historia själv. Det är rätt mysigt och meditativt.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rikard - 2 juni 2009 20:34

När sommarenkänslorna ökar i anspråk följer skrivandet med. Ni skriver väl? Det gör jag i alla fall, på en novell som inte vill sluta knuffa och buffa innanför kraniet oavsett hur mycket annat jag har att göra. Och just nu är det ganska mycket. De ko...

Av Rikard - 20 maj 2009 12:16

     Om ungefär en timme sätter jag mig i förflyttning. Jag kommer att vara stilla 20 minuter på centralen, sen blir det rörelse non-stop i fem timmar. Det är inte tungt, för jag kommer att komma fram till en stad som jag knappt känner, som förhoppn...

Av Rikard - 19 maj 2009 19:58

      Vi författare vill skriva. För somliga är det svårt att inte göra det. Det tycks inte finnas någon begränsning för i hur många olika ordningar vi kan peta ihop ord på, trots besvärliga regler som "måste" följas. Ibland känns själva författarkon...

Av Rikard - 17 maj 2009 21:34

Förhoppningsvis har du drömmar. Kanske är det konstnärliga drömmar. Kanske, bara kanske, vill du ge ut en bok, en skiva eller en annan typ av samling av det du gjort. För övnings skull låtsas vi att den är klar.   Tänk dig nu att du går omkring i en ...

Av Rikard - 16 maj 2009 13:07

När jag var liten prenumererade jag på Kalle Anka & Co. Jag minns en serie där Kalle blev superkändis på att skriva böcker, efter att ha köpt en bok där alla världens klassikerromaner finns sammanfattade i en eller ett par meningar.  Det är ju inte s...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se