Alla inlägg under april 2009

Av Rikard - 20 april 2009 22:45

365 saker du kan skrivas författare har köpt en ordentlig dagbok - hen slipper därför använda slumpmässigt utvalda  sidor i sina anteckningsböcker - och chockeras över hur mycket djupare man kommer i sina reflexioner när man skriver ner dem för hand istället för att skriva dem på en dator eller försöker hålla dem i huvudet. Gårdagens tips är så viktigt att de klingar vidare in i idag, och troligen imorgon också, och förhoppningsvis klingar det på i ett par veckor framöver.

Av Rikard - 19 april 2009 02:29

"I betraktarens öga blåses vi upp tills alla sprickor framträder"

"Det finns någon överallt"

"Jag funderar på att köpa en bok att bara ha som dagbok"

"Igår var jag i Slottskogen och grillade"

"Fikssion-bidraget är tvärblockerat och ingenting händer"

"Jag har tänkt mycket på döden den senast tiden"


En av de märkligaste sakerna med att läsa sin dagbok är att man märker att man ofta fortfarande minns inledningen väl. Den är tydligt skriven, med lugn hand, och väldigt konkret. Fortsätter man läsa börjar man märka en acceleration. Handstilen börjar spreta, meningarna blir märkliga, och idéer och analyser som vanligtvis samlar damm i hjärnans hörn kryper fram när tankeflödet släpps fritt och hastigheten begränsas av pennan.


En av de häftigaste sakerna med att läsa sin dagbok är att upptäcka vad man minns och vad man glömt bort. Hur tankar som inte hade någon konkret händelse att fästa sig vid kunde försvinna ur skallen oavsett hur fantastiska de var medan tankar som mullrat fram ur verkliga upplevelser knappt behöver skrivas ner för att bevaras. Ofta är det de förstnämnda som förtjänar att bli ihågkomna.


En av de häftigaste sakerna med att skriva dagbok är att man faktiskt adresserar sig själv: "Rikard, det finns mycket som händer hela tiden och därför kommer du glömma en hel del viktiga saker, men jag vill att du minns detta: ...".


Var alltid totalt ärlig, din dagbok är hemlig. Det är svårare än vad man tror att vara helt ärlig mot sig själv, men när man lyckas rasar tonvis med stenar från bröstet.


Tidsåtgång: Tio minuter till ett par timmar.

Nackdelar: Du kan börja sova mindre. Bläcket i dina pennor kan ta slut. Om du köpt en korkad femårsdagbok kan du känna dig instängd och tvungen att skriva saker även när dagen inte är något att minnas, samtidigt som du inte har tillräckligt med utrymme för att skriva om dagarna då allt händer. Dessutom blir det väldigt tråkigt att läsa. Köp inte en femårsdagbok.

Fördelar: Du minns det du borde minnas. Ditt forna liv blir mindre av frostade glaskärvor och mer av en hel backspegel. Du samlar dina tankar och når helt nya slutsatser av idéer tack vare det lugna tanketempot.

Av Rikard - 17 april 2009 02:12

Låten Like a Rolling Stone baserade Bob Dylan på en novell han skrivit. Like a Rolling Stone ligger högst på listan över Rolling Stone Magazines lista över världens genom tiderna bästa låtar.


'Nuff said.


Jag hör till dem som tror att vi alla tilldelas en låda färgkritor här i livet. Man kan få en låda med sex olika kritor, tjugo eller hundra, men det viktiga är vad man gör med kritorna. Att du har hundra kritor betyder inte att du målar något vackrare än en stackare med sex kritor. Däremot är det troligt att du som anstränger dig kan få bättre resultat med hundra kritor än med sex. Metaforer är min fetisch.


Att din dröm är att skriva en roman innebär inte att du bara ska försöka skriva prosa hela tiden. Detsamma gäller för den som vill skriva dikter eller låtar. Fast egentligen gäller det alla typer av konst. Fast egentligen gäller det alla typer av kunskap som finns. Ju mer du kan desto mer kan du skapa. Om du som blivande deckarförfattare kan skriva fin poesi också så har du ännu fler element och nyanser att ta till i dina mordgåtebeskrivningar. Om du som porträttmålare även är musiker så kan du göra något fett nyskapande genom en kombination av de två, en möjlig eller omöjlig sådan.


För att återgå till kritmetaforen så är att testa ny typer av skrivande att slänga in fler kritor i lådan. Du kan leka med nya nyanser och skapa skuggeffekter du inte visste fanns. Om du sedan ändå vill hålla dig till dina sex orginalkritor så har du nu i alla fall verktygen för att skapa små eller stora detaljer med andra färger.


Inom skrivande är det viktigt att vara nyskapande, framförallt för sin egen skull. Att hitta sitt eget uttryck är livsnödvändigt. Allteftersom du lär dig att behärska fler språkverktyg så försvinner fler och fler onödiga tegelväggar i din väg mot att skriva exakt som du vill. Ingen kan någonsin lära sig allt perfekt, men alla mår bra av att lära sig saker.


Boktips: Eterneller av Viktor Johansson. Såhär ser det ut när poesi förvandlas till en roman, eller är det tvärtom? Oavsett, den sätter sig runt kroppens alla nervceller så att inga känslor någonsin kan passera på riktigt samma sätt igen.



#40 Ändra typ av skrivande 

Tidsåtgång: En livstid. Man är aldrig fullärd.

Nackdelar: Tar tid och ork från saker som kan kännas viktigare.

Fördelar: Du tjänar på det i längden. Nästa gång du berättar för någon att du skriver och de undrar vad du skriver för något så kan du svara "Text" och inte behöva vara mer precis än så.

Av Rikard - 15 april 2009 23:32

Idag har jag bara en vädjan. Det är så att en pojke från USA behöver en brevvän. Den som vill ta sig an honom bör maila brevrevolutionen@gmail.com och berätta det. Han är troligen den coolaste adressaten som vi någonsin kommer att ha tillgänglig på Brevrevolutionen. Det finns alltså bara en chans. Fråga familj och vänner, särskilt de i mellanstadieåldern, om de vill ha en upplevelse för livet.

Av Rikard - 14 april 2009 23:37


Soldat 


Igårkväll hade jag lätt panik. Eftersom jag studerar har jag haft påsklov, och jag undrar om jag någonsin varit mer produktiv, åtminstone vad gäller stegen in i litteraturen, än vad jag varit under det här lovet. Idag tog det slut.Lovet alltså. På spårvagnen till skolan och en fysiklektion, med linjärt tänkande och kreativitetsbas noll, klottrade jag i anteckningsboken för glatta livet. Det blev en bagatell, men den blev fin, och jag var tvungen att skriva något medan domaren i rasande fart räknade mot tio, och jag bara låg yr på golvet av formler och modeller. 


Från min skola kunde man idag se Greenpeaces flaggskepp Rainbow Warrior, förtöjt nere i hamnen. Oavsett vad jag tycker om Greenpeace (jag vet för lite om dem, den som vill briefa mig är välkommen), var tanken på människor som reser överallt för att göra det där något i "ingen kan göra allt men alla kan göra något" en ren inspirationskälla. Under min nästan lika linjära mattelektion satt jag och klottrade abstrakta bilder (ni som får mina välkomstbrev från Brevrevolutionen kommer fa egna exempel på dem) och listade musik utan någon särskild plan. Efter skolan gick jag ner till piren, satte mig vid Rainbow Warrior och skrev ett första kapitel i mitten av en ny novell. Någonstans under skrivandet lyckades jag ragga upp en amerikansk Greenpeacekille som lovade att lobba Brevrevolutionen ombord på båten, och han gav mig dessutom sin sons adress. 


Väl hemma kollapsade mönstret. Jag gjorde misstaget att titta på, och fastna framför TVn. Jag lyckades senare rädda mig in i Pluras självbiografi och Paul Austers New York-trilogin. Och här sitter jag nu, och jag tror fan att orden lever ännu. Jag brukar fördöma skolan för hur den slaktar varje uns litteratur i mig bit för bit, men jag inser att jag kan hålla emot. Nog fan ska det gå.


Bloggens mest egocentrerade inlägg är det viktigaste av alla. Du måste skriva för att hålla skrivandet vid liv. Om du börjar få upp farten, låt inget komma ivägen. Du behöver inte lägga undan ditt liv, men om du bara lyckas slita dig från vardagsrutinen tillräckligt ofta så är du och dina ord aldrig förlorade. Vissa av er därute skriver ju bara ibland, och är nöjda med det. Ni är ändå hjältar.


Men låt ingen ta orden ifrån dig. Kämpa.


Bonus: Inlägget om morgonskrivande


Tidsåtgång: Timmar, minuter, sekunder, år och dagar, men aldrig mer än vad du själv låter det bli.

Nackdelar: Du kan inte ge vardagen din fulla uppmärksamhet.

Fördelar: "Alla föds till konstnärer, det svåra är att förbli en när man växer upp". Du solidifierar din litteraturådra. Du guldkantar ditt och allas liv, ett litet guldkorn i taget.  

Av Rikard - 13 april 2009 22:49


Brev@365 


Cissi har skrivit dagens tips på 365saker.se. Det är inget mindre än vårt gemensamma projekt Brevrevolutionen som svettas av scenskräck efter sin första dag i rampljuset. Kolla in båda länkarna, och glöm inte att om du vill skriva och få brev av någon så kan du skicka ditt namn och adress till brevrevolutionen@gmail.com. Gör du det så slumpar vi ihop dig med en annan brevsugen person. Resten är upp till er.

Av Rikard - 12 april 2009 17:50


Writings on the wall


Det finns stunder då jag undrar om jag håller på att förvandlas till en persondator. För att jag nästan aldrig är utan min dator. Det finns andra stunder då jag tror att jag är en penna. Samma skäl. Det finns till och med, och det här är faktiskt ganska pinsamt, det finns stunder då jag tror att det jag skriver, det ni skriver och det vi läser är en skarp reflektion av verkligheten. Visst är det märkligt? Formerna i svart på ett papper, de betyder för mig lika mycket som gräset jag går på, om inte mer. Vi blir filosoferna bland molnen som inte vill kännas vid verkligheten, eller de som bor i den men inte tycks vilja upptäcka att den pågår runt om oss.


Du är muskler och leder. Jag är mina ben, och vi är alla vid liv. Och vi bor inte på ett papper. Använd hela din kropp, rör på dig, förflytta dig. Hitta en plats i verkligheten och skriv den. Skriv inte om den, det vet du hur man gör och gör det antagligen ofta, det gör alla. Skriv platsen. Kritor, mossa eller gräs, skapa orden och bokstäverna av det vi säger att de ska stå för. Ta en näve gräs och gnid den mot  en vägg. Skriv "GRÄS". Låt orden bli sina beståndsdelar, och se om du genom, att  känna gräset mot dina fingrar medan du skapar stora bokstäver genom att röra hela armen, kan låta orden och livet förenas på det sätt de ursprungligen var menade att vara sammanflätade.


Bonus: Recept på mossgraffiti


Tidsåtgång: Ett par minuter.

Nackdelar: Det finns människor som tycker att uttryck som detta är störande i det gemensamma vardagsrummet, och de kan bli arga på dig för att de inte vågar bli arga på riktiga problem.

Fördelar: Du kan göra dig själv, dina ord och dina tankar levande på ett nytt sätt, och på så sätt ge dem en ny inneboende kraft som man missar om man bara använder dem utan att begrunda dem.

Av Rikard - 12 april 2009 17:43

SKAPA MOSSGRAFFITI


Grafitti behöver inte skapas med sprayfärg utan kan likaså vara organisk - som att spraya mossa!


Ingredienser:
> En eller två klumpar mossa (ungefär en liten näve)

> 5 dl kärnmjölk

> 5 dl vatten

> 1 tsk socker

>  En mixer

>  En behållare med lock

> Målarpensel


Gör såhär: Smula mossan i mixern - försök avlägsna eventuellt skräp. Tillsätt socker, kärnmjöl och vatten. Blanda på lägsta hastighet tills blandningen får samma konsistens som en milkshake (tillsätt mer vatten om det behövs). Måla eller spraya blandningen på stenar, stockar, krukor, stayer eller häll det direkt på marken där du vill att mossa ska växa.


Mossblandningen fungerar bäst om den hålls fuktig tills den har hunnit etablera sig och växa fast. Det bästa sättet är att fukta den med vatten från en sprayflaska två gånger i veckan.

Ovido - Quiz & Flashcards