Direktlänk till inlägg 3 maj 2009

#50 Titta inte

Av Rikard - 3 maj 2009 20:26


tiofingersystemet 


Det sägs att alla filmrecensenter måste öva sig på att skriva i mörkret. "För att kunna skriva utan att sluta observera." Jag har försökt lära mig, men jag har inte lyckats tyda min egen handstil efteråt. Så jag kompenserar det på tangentbordet. Jag kan stirra rakt ut i luften eller på en skenande folkmassa samtidigt som jag kan berätta för min lilla laptop exakt vad jag tycker och tänker. Jag kan observera utan sluta skriva, de två sakerna behöver inte ta ut varandra.


Jag är egentligen den analoga typen. Jag tycker att brev är mysigare än mail, att handskrivning är skönare än att skriva på ett tangentbord. Jag skriver på datorn för att hinna, det är så mycket som vill ut. Inget av alternativen är bättre eller sämre. Precis som människor är de bara olika. Jag kommer i alla fall bara täcka tangentbordsskrivande.


Att lära sig skriva med tiofingersystemet (ett sätt att använda alla fingrar till att skriva på tangentbordet, där varje finger tilldelas specifika tangenter) är jobbigt om man använder datorn till mycket. Man måste lära sig att skriva på nytt. Varje tangenttryckning måste vägas hela tiden, så  att man inte lär in fel rörelser. Det går skitlångsamt. Om man inte ger sig börjar det gå bättre efter ett tag, och tillslut är man uppe i normal hastighet. Sedan går det bara fortare. Och fortare. Man kan hålla ögonen på skärmen istället för tangentbordet. Man kan hålla ögonen på världen. Efter det har man kvar den färdigheten, och de där veckorna av långsamt facebookande visade sig vara en ganska bra investering ändå. #50 Titta inte

Tidsåtgång: Ett par veckor av övning om man ser till att öva varje gång man ska skriva något. Kortare tid om man tränar extra.

Nackdelar: Ett par långsamma veckor med mycket felskrivningar.

Fördelar: Ett liv av möjligheten att titta upp från pappret och ta in världen, medan du fortsätter att skriva. Dessutom går det snabbare också om det är för datorn du lär dig den här färdigheten.

 
ANNONS
 
Ingen bild

jtp

4 maj 2009 12:12

Det här skall jag lära mig! :)
Jag kör nåt eget system, med mest pekfingrarna, fast ganska fort...

Att skriva för hand utan att titta ner kan jag däremot. Började öva mig som liten, genom att färglägga bilder utan att titta ner. På det sättet tränar man upp en medvetenhet om var på pappret man har pennan :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rikard - 2 juni 2009 20:34

När sommarenkänslorna ökar i anspråk följer skrivandet med. Ni skriver väl? Det gör jag i alla fall, på en novell som inte vill sluta knuffa och buffa innanför kraniet oavsett hur mycket annat jag har att göra. Och just nu är det ganska mycket. De ko...

Av Rikard - 20 maj 2009 12:16

     Om ungefär en timme sätter jag mig i förflyttning. Jag kommer att vara stilla 20 minuter på centralen, sen blir det rörelse non-stop i fem timmar. Det är inte tungt, för jag kommer att komma fram till en stad som jag knappt känner, som förhoppn...

Av Rikard - 19 maj 2009 19:58

      Vi författare vill skriva. För somliga är det svårt att inte göra det. Det tycks inte finnas någon begränsning för i hur många olika ordningar vi kan peta ihop ord på, trots besvärliga regler som "måste" följas. Ibland känns själva författarkon...

Av Rikard - 17 maj 2009 21:34

Förhoppningsvis har du drömmar. Kanske är det konstnärliga drömmar. Kanske, bara kanske, vill du ge ut en bok, en skiva eller en annan typ av samling av det du gjort. För övnings skull låtsas vi att den är klar.   Tänk dig nu att du går omkring i en ...

Av Rikard - 16 maj 2009 13:07

När jag var liten prenumererade jag på Kalle Anka & Co. Jag minns en serie där Kalle blev superkändis på att skriva böcker, efter att ha köpt en bok där alla världens klassikerromaner finns sammanfattade i en eller ett par meningar.  Det är ju inte s...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se