Direktlänk till inlägg 4 maj 2009

#51 Skriv en krönika

Av Rikard - 4 maj 2009 21:19

I varje tidning värd namnet finns minst en krönikör. De är nästan alltid många fler. De skriver oftast om roliga, enkla och lättsamma saker. Ibland är det om svåra saker. Ibland är det om något viktigt. Men det är alltid med mod, där de står och poserar med armarna i kors i en halvnaturlig ställning intill rubriken. Och det är alltid lite självutlämnande, och vad kan vara mer befriande?


Egentligen vill alla krönikörer bara tala ut, lätta sitt hjärta. De låtsas ha åsikter så att vi ska vilja lyssna.


Jo, det är så.


Men, för att jag säger det!


Gör: Lämmna ut dig själv. Du kan låtsas ha en åsikt eller bara raljera på om vad som helst, men låtsas att du skriver till en stor tidningspublik som bara längtar efter att få sätta tänderna i det du skriver, och svälja eller spotta när de smakat ordentligt.  Även om det är vardagligt och kul skrivet så är det bra att ta sig tid att läsa igenom det du skrivit ett par gånger och redigera. Budskapet ska vara kristallklart, argumenten slående och liknelserna orginella.


Det enda sättet att skydda sig mot illasinnade kommentarer är att vara lugn och självsäker. Inte dölja, inte låtsas. Bara fatta att det inte spelar någon roll vad Bosse i Borås tycker. Du har dessutom en fördel gentemot de andra krönikörerna i och med att Bosser i Borås inte kommer att läsa din artikel på riktigt. Eller vågar du skicka den till pressen också?#51 Skriv en krönika

Tidsåtgång: Ge det en timme, det är det värt.

Nackdelar: Du kan få hybris och börja posera för fotot till din nya veckokrönika i DN innan du ens fått besked om din krönika är antagen eller inte.

Fördelar: Du kan få en veckokrönika i DN. Du kan bli adopterad av en Bonnier. Du får vädra dina åsikter och tankar på ett sätt som bevisligen funkar: att skriva brev till någon eller till hela världen, brev som aldrig skickas. Du får chansen att öva på att vara tydlig och rolig, lättsam eller tänkvärd för en bred massa.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rikard - 2 juni 2009 20:34

När sommarenkänslorna ökar i anspråk följer skrivandet med. Ni skriver väl? Det gör jag i alla fall, på en novell som inte vill sluta knuffa och buffa innanför kraniet oavsett hur mycket annat jag har att göra. Och just nu är det ganska mycket. De ko...

Av Rikard - 20 maj 2009 12:16

     Om ungefär en timme sätter jag mig i förflyttning. Jag kommer att vara stilla 20 minuter på centralen, sen blir det rörelse non-stop i fem timmar. Det är inte tungt, för jag kommer att komma fram till en stad som jag knappt känner, som förhoppn...

Av Rikard - 19 maj 2009 19:58

      Vi författare vill skriva. För somliga är det svårt att inte göra det. Det tycks inte finnas någon begränsning för i hur många olika ordningar vi kan peta ihop ord på, trots besvärliga regler som "måste" följas. Ibland känns själva författarkon...

Av Rikard - 17 maj 2009 21:34

Förhoppningsvis har du drömmar. Kanske är det konstnärliga drömmar. Kanske, bara kanske, vill du ge ut en bok, en skiva eller en annan typ av samling av det du gjort. För övnings skull låtsas vi att den är klar.   Tänk dig nu att du går omkring i en ...

Av Rikard - 16 maj 2009 13:07

När jag var liten prenumererade jag på Kalle Anka & Co. Jag minns en serie där Kalle blev superkändis på att skriva böcker, efter att ha köpt en bok där alla världens klassikerromaner finns sammanfattade i en eller ett par meningar.  Det är ju inte s...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se