Direktlänk till inlägg 12 maj 2009

#59 Skriv din självbiografi medan du lever den

Av Rikard - 12 maj 2009 21:55


historia 


När jag var mindre prenumerarade jag på Kalle Anka & Co. Jag har insett hur mycket en liten unge kan minnas med rätt stuimulation; vilken tidning jag än plockar upp och vilken sida jag än slår upp så minns jag just den serien. Jag glömmer människors namn och ansikten, och jag skulle  gissa att jag den dag jag läser min dagbok kommer inte kommmer att minnas mer än en ynklig majoritet av alla dagar. 


När jag var i artonårsåldern inrättade jag ett system för vad jag läser. Enkelt sagt kan det sammanfattas som att jag efter en del testande fram och tillbaka kom fram till att jag gillar det här upplägget: jag läser alltid minst fyra böcker; MINST en poesibok, diktsamling eller på annat sätt mer språkligt experimentell bok;  MINST en prosabok; en faktabok för att fördjupa mig i något; en självbiografi, för de nästan alltid är rolig läsning och inspiration, och de är bra mycket bättre än vanliga biografier eftersom det finns utrymme för reflektioner och känslor utäver en rak levnadsbeskrivning. Först ut i den sistnämnda kategorin var Scar TIssue av Anthony Kiedis - sångaren i Red Hot Chili Peppers - självbiografi. 


Det tog max en vecka. Sedan började jag sammanfatta mitt liv som om det var historia. Att det ena orsakade det andra var att jag dessa sammanfattningar av spårvagnsresor och andra stora beslut var på engelska. Som så mycket annat som jag tycker om fick dessa sammanfattningar en mapp på datorn. Styckena blir väldigt olika långa, och skiljer sig från dagboken genom att de försöker skapa en helhetsbild. Jag slänger ihop händelser som hör ihop, som kanske inte hände på samma dag. Som en självbiografi. När jag fyller mogen ålder kommer den nästan att ha skrivit sig själv. På vägen skaffar jag lite fler verktyg att skapa med, så att jag kan göra något som gör att någon vill läsa biografin.

#59 Skriv din självbiografi medan du lever den

Tidsåtgång: Kanske tio minuter till en halvtimme.

Nackdelar: Du kan glorifiera dig själv och ge dig kultstatus. Diagnosen heter hybris.

Fördelar: Du skapar en helhetsbild av dig själv, nyckeln till att lära känna och förlikas med sig själv. En dag har du en nästan färdigskriven självbiografi, istället för att behöva slita och kämpa för att hitta tillbaka till förlorade minnen, och faktiskt förlora en hel del. Det excentrisk, på ett charmigt sätt..

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rikard - 2 juni 2009 20:34

När sommarenkänslorna ökar i anspråk följer skrivandet med. Ni skriver väl? Det gör jag i alla fall, på en novell som inte vill sluta knuffa och buffa innanför kraniet oavsett hur mycket annat jag har att göra. Och just nu är det ganska mycket. De ko...

Av Rikard - 20 maj 2009 12:16

     Om ungefär en timme sätter jag mig i förflyttning. Jag kommer att vara stilla 20 minuter på centralen, sen blir det rörelse non-stop i fem timmar. Det är inte tungt, för jag kommer att komma fram till en stad som jag knappt känner, som förhoppn...

Av Rikard - 19 maj 2009 19:58

      Vi författare vill skriva. För somliga är det svårt att inte göra det. Det tycks inte finnas någon begränsning för i hur många olika ordningar vi kan peta ihop ord på, trots besvärliga regler som "måste" följas. Ibland känns själva författarkon...

Av Rikard - 17 maj 2009 21:34

Förhoppningsvis har du drömmar. Kanske är det konstnärliga drömmar. Kanske, bara kanske, vill du ge ut en bok, en skiva eller en annan typ av samling av det du gjort. För övnings skull låtsas vi att den är klar.   Tänk dig nu att du går omkring i en ...

Av Rikard - 16 maj 2009 13:07

När jag var liten prenumererade jag på Kalle Anka & Co. Jag minns en serie där Kalle blev superkändis på att skriva böcker, efter att ha köpt en bok där alla världens klassikerromaner finns sammanfattade i en eller ett par meningar.  Det är ju inte s...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se