Direktlänk till inlägg 20 maj 2009

#63 Blunda och se efter igen

Av Rikard - 20 maj 2009 12:16Centralen

 Om ungefär en timme sätter jag mig i förflyttning. Jag kommer att vara stilla 20 minuter på centralen, sen blir det rörelse non-stop i fem timmar. Det är inte tungt, för jag kommer att komma fram till en stad som jag knappt känner, som förhoppningsvis är annorlunda än jag minns den. Jag vet vad som kommer hända med mina ögon, som sständigt söker något nytt att fästa sig vid, ofta till synes förgäves. De kommer att öppnas. Det kommer inte finnas någon gräns för allt vad jag kan titta på. Om mindre än sju timmar kommer intrycken svämma över mig.


De flesta vet nog hur det känns. Det är en stad, man vet hur en sådan ser ut sen tidigare. Det där är en gata, det där är en bil, allt påminner mystiskt mycket om den plats man åker från, men det är annorlunda. Omarrangerat. Det kan både vara kittlande och irriterande att inte kunna sätta fingret på något och göra det igenkännligt, eftersom det hela tiden glider undan och visa sig vara något man inte hade någon aning om att det fanns. Jag gillar känslan, och jag tycker att det är synd att man vänjer sig så fort vid nya förhållanden. Jag hade gärna varit en främling för alltid.


Så kom det sig att jag för ungefär ett halvår sedan, där jag gick från hållplatsen vid Centralen i Göteborg, som jag sett ett oräkneligt antal gånger under de senaste tio åren som göteborgare, att jag tänkte på en resa, där jag gjort en timmes stopp i Norrköping. De nya intrycken av utbytta detaljer och omkullkastade gatnät. Och sedan öppnade jag ögonen och såg på Centralen igen. Och i ett ögonblick lyckades jag fästa den där känslan av det okända vid den välkända stenbyggnaden. Jag såg mig omkring, försökte igen. Det gick. I korta ögonblick kändes Göteborg som en helt ny stad, och jag började granska detaljerna. Och plötsligt insåg jag att nya intryck inte behövde vara så dyra.#63 Blunda och se efter igen

Tidsåtgång: Tio sekunder att hitta känslan och fästa den. Ibland krävs det lite mer övning.

Nackdelar: Du kan vänja dig vid intrycket av "ny stad" såpass att det blir nästan omöjligt att hitta känslan igen. Använd det här verktyget försiktigt.

Fördelar: Du kan lära dig att titta på detaljer på det sätt som du vill att din läsare ska se den framför sig när du beskriver den för dem.


 
ANNONS
 
term paper writing services

term paper writing services

31 juli 2016 10:24

Many places of the city fill us with the positive impressions, providing fond memories. Here we want to come back every time. I fully share your feelings.

http://paperwriting-services.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rikard - 2 juni 2009 20:34

När sommarenkänslorna ökar i anspråk följer skrivandet med. Ni skriver väl? Det gör jag i alla fall, på en novell som inte vill sluta knuffa och buffa innanför kraniet oavsett hur mycket annat jag har att göra. Och just nu är det ganska mycket. De ko...

Av Rikard - 19 maj 2009 19:58

      Vi författare vill skriva. För somliga är det svårt att inte göra det. Det tycks inte finnas någon begränsning för i hur många olika ordningar vi kan peta ihop ord på, trots besvärliga regler som "måste" följas. Ibland känns själva författarkon...

Av Rikard - 17 maj 2009 21:34

Förhoppningsvis har du drömmar. Kanske är det konstnärliga drömmar. Kanske, bara kanske, vill du ge ut en bok, en skiva eller en annan typ av samling av det du gjort. För övnings skull låtsas vi att den är klar.   Tänk dig nu att du går omkring i en ...

Av Rikard - 16 maj 2009 13:07

När jag var liten prenumererade jag på Kalle Anka & Co. Jag minns en serie där Kalle blev superkändis på att skriva böcker, efter att ha köpt en bok där alla världens klassikerromaner finns sammanfattade i en eller ett par meningar.  Det är ju inte s...

Av Rikard - 12 maj 2009 21:55

      När jag var mindre prenumerarade jag på Kalle Anka & Co. Jag har insett hur mycket en liten unge kan minnas med rätt stuimulation; vilken tidning jag än plockar upp och vilken sida jag än slår upp så minns jag just den serien. Jag glömmer männi...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se