Direktlänk till inlägg 2 juni 2009

Uppehåll

Av Rikard - 2 juni 2009 20:34

När sommarenkänslorna ökar i anspråk följer skrivandet med. Ni skriver väl? Det gör jag i alla fall, på en novell som inte vill sluta knuffa och buffa innanför kraniet oavsett hur mycket annat jag har att göra. Och just nu är det ganska mycket. De kommande två veckorna är två resor och ett par prov inplanerade, och att-göra-listan blir bara längre. Så ha tålamod med mig. Tills dess, här är ett par boktips att fördriva tiden med:


Paul Auster - New York-trilogin

Spännande och surrealistiskt. Klassiska deckarberättelser som mer eller mindre ballar ur, och ställer svåra frågor om språk och vår identitskris.

Franz Kafka - Amerika/Den försvunne

Hittar du den inte under namnet Amerika så gör du det numer under Den försvunne. Det sistnämnda är Kafkas eget namn på boken, som ändrades när den gavs ut efter hans död. Under namnet Amerika är boken avslutad av Kafkas vän Max Brod, under namnet Den försvunne är alla luckor som Kafka lämnade bevarade.
Rakt berättad, lagom overklig. Klassisk läsning.

Linn Hansén - Ta i trä

Göteborgspoeten Linn Hansén skriver poesi som inte riktigt ser ut som poesi ska. I korta, briljanta prosastycken synligör hon alla idéer vi har skapat kring vad de innebär att bo och leva idag, och plockar successivt fram ångesten som följer. Rymmer också ett par "vanliga" dikter och flera sidor med vad som liknar flödestext som ytterligare spär på intrycken av att vi har skapat en verklighet som vi inte riktigt ville ha.

Anaïs Nin - Albatrossens barn

Hur skriver man meningar? Hur formuloerar man sig i prosa? Hur ser en grundläggande berättarteknik ut? Dessa och många andra frågor som man som nybörjare skulle behöva hjälp med besvaras inte i Albatrossens barn som växlar mellan korta staccattostycken som snabbt för saker och ting framåt, och vågade, vindlande stycken som i detalj beskriver dansösen Dunjas idéer om kärlek, män, dansen, åren på barnhemmet och åt vilket håll lyckans land ligger. Långt ifrån lättsmält, och sjukt fängslande.

Charles Bernstein - De svåra dikterna anfaller eller Högt spel i tropikerna

Så vitt jag vet det enda av Bernstein som finns översatt till svenska. En stor samling essäer och dikter av poeten och L=A=N=G=U=A=G=E-redaktören Bernstein. Språkfilosofi för de som är beredda att gå ett steg längre och ställa en jävla massa obekväma frågor.
 
Sköt om er. Over and out. 

 
ANNONS
 
sofia

sofia

2 juni 2009 22:11

Jag håller också på med en novell :)

http://sowfeeah.blogspot.com

 
Michaela

Michaela

3 juni 2009 11:52

din blogg förhimla bra, rikard! kände att jag ville posta en kommentar då jag aldrig gjort det innan, trots att jag följer bloggen och har fått massor av inspiration ifrån den. hare :)

http://mikss.webblogg.se

 
Den latinske toreadoren

Den latinske toreadoren

20 juni 2009 12:32

RIKAAAARD jag blir ju rörd när jag ser så många supertitlar på rad. Jag saknar dig. Jag flyttar snart. Jag kommer att skriva ett brev om inte du gör det nu. Min dagbok ser ut som en bibel i spiralblock och jag har tusen saker att säga dig, såklart. Ja. Jag börjar inte rinna ut här men måste bara avsluta med: du har väl sett senaste Fikssion? Det är snyggast hittills och det är synd att du inte är med. Nästa blir ett slags supernummer... men jag berättar mer i analog form. Hm. Du kanske skulle kunna ordna en Göteborgsfilial till den idén? Du vet naturligtvis inte vad det är för idé än så det är löjligt om jag fortsätter med det digitala hemlighetsmakeriet meeen... Sista chansen för adressat Skogås är i alla fall 4:e juli. Återkommer med vidare upplysningar,

your trulyra

http://www.fikssion.se

 
Mari 365 Sthlm

Mari 365 Sthlm

22 juni 2009 14:48

Tjo!
Skulle ha skrivit förr men kom inte på det förrän nu eftersom jag nyss redigerat ett inlägg om att skriva haikus på vår blogg. Jag hoppas att mina kumpaner tog väl hand om dig när du var här i sthlm för nån månad sen eller vad det nu är :-). Om du har tid och lust får du hemskt gärna gå in och bidra med en haiku till vårt haikuinlägg på bloggen, då blir vi glada! Jag hoppas det går bra för er i 365 Göteborg och att vi kan fixa ihop oss och göra nånting tillsammans nångång! /Mari

http://365isthlm.wordpress.com

 
Ingen bild

Michaela

29 september 2009 20:44

RIKARD! nu saknar jag din blogg :( var god uppdatera, bara litegrann kanske? eller massivt! kramis!

 
this contact form

this contact form

31 juli 2016 10:20

Thank you for such wonderful recommendations for the books. Now I know what to do in my spare time. I really want to read something from the lyrics.

http://proof-reading.services

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rikard - 20 maj 2009 12:16

     Om ungefär en timme sätter jag mig i förflyttning. Jag kommer att vara stilla 20 minuter på centralen, sen blir det rörelse non-stop i fem timmar. Det är inte tungt, för jag kommer att komma fram till en stad som jag knappt känner, som förhoppn...

Av Rikard - 19 maj 2009 19:58

      Vi författare vill skriva. För somliga är det svårt att inte göra det. Det tycks inte finnas någon begränsning för i hur många olika ordningar vi kan peta ihop ord på, trots besvärliga regler som "måste" följas. Ibland känns själva författarkon...

Av Rikard - 17 maj 2009 21:34

Förhoppningsvis har du drömmar. Kanske är det konstnärliga drömmar. Kanske, bara kanske, vill du ge ut en bok, en skiva eller en annan typ av samling av det du gjort. För övnings skull låtsas vi att den är klar.   Tänk dig nu att du går omkring i en ...

Av Rikard - 16 maj 2009 13:07

När jag var liten prenumererade jag på Kalle Anka & Co. Jag minns en serie där Kalle blev superkändis på att skriva böcker, efter att ha köpt en bok där alla världens klassikerromaner finns sammanfattade i en eller ett par meningar.  Det är ju inte s...

Av Rikard - 12 maj 2009 21:55

      När jag var mindre prenumerarade jag på Kalle Anka & Co. Jag har insett hur mycket en liten unge kan minnas med rätt stuimulation; vilken tidning jag än plockar upp och vilken sida jag än slår upp så minns jag just den serien. Jag glömmer männi...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se