Senaste inläggen

Av Rikard - 19 mars 2009 22:01 Ursäkta mörkret.


#30 Gör ditt hem till inspirationskälla

Tidsåtgång: Som min pappa brukar säga: "Det är en process."
Nackdelar: Häftmassa och spikar gör fula märken på väggarna. Du kan tycka att dina väggar räcker och inte ge dig ut och upptäcka lika ofta.
Fördelar: Du fäster saker tydligare i minnet. Du tillåter dig själv att inspireras inte bara ute i världen utan också i ditt hem. Du kan forma något vackert.

ANNONS
Av Rikard - 18 mars 2009 21:11


Håll värmen genom att rodna


För ett par år sedan skrev jag inte fantasifulla texter, annat än i skolan, till uppsatser i svenska och engelska. Men eftersom jag hade skrivit en del när jag var en liten studsande plutt så kände jag ändå att jag kunde  när jag ville.


På den här tiden handlade min fritid mest om att glo på TV och spela spel. Ett spel som egentligen var supertråkigt kallades Adventure Quest. Det var lite som Pokémon, man valde sina attacker, tryckta på Attack, sedan var det motståndarens tur, tills en var död.Av någon anledning hängde jag mig ändå kvar i spelet, och när jag la ner spelandet ungefär runt level 90 hade jag typ den bästa utrustningen och alla typer av äventyr och quester i bagaget.


I det här spelet (som fortfarande finns kvar) finns en karaktär som heter Kabroz, som ganska snabbt efter att han dukit upp blev min favoritfigur. En dag uppstod en trend av att göra berättelser om olika karaktärer i spelet och lägga upp dem på spelets internetforum. Om ni ser vart det här leder så förstår ni att jag är en nörd av rang.


Saken var den, att min berättelse om Kabroz blev ganska hyllad, och jag fick en oförtjänt egoboost av ett gäng andra spelnördar. Då och dåsmyger jag i hemlighet tillbaka till forumet och ser om jag fått några nya roliga kommentarer.


Fanns det en tid då du skrev väldigt lite? Minns du någon gång när du skrev något och tog dig själv på alldeles för stort allvar, eller när du skrev med en nästan puckad självdistans?  Gå tillbaka, titta, och skratta gott åt dig själv. Du kan analysera texten genom att koppla den till den du var då och den du är idag, eller bara läsa igenom den en eller två gånger och småle åt dig själv. Jag tycker att du ska göra det.


Pinsam självutlämnande bonus: History of Kabroz by Mazkaraht#29 Se tillbaka

Tidsåtgång: Kan ta en stund att gräva i lådorna, inte lika lång stund att läsa texten (oftast)

Nackdelar: Du kan  få ångest över hur dålig och pinsam du är, och då behöver du öka din självdistans en aning.

Fördelar: Du kan ha roligt på din egen bekostnad och inse att man kanske inte alltid ska ta sig själv på för stort allvar. Dessutom får man nästan alltid den där känslan som vissa av oss lever för - det-här-har-jag-skapat-känslan - om det är något du la ner tid på och blev nöjd med.
ANNONS
Av Rikard - 18 mars 2009 14:51

Jag ber  om ursäkt för att jag varit borta i snart en vecka. Jag har av personliga skäl inte haft ork, och jag har dessutom arbetat med det nya projektet BrevRevolutionen (mer info om det kommer snart!).


Nu är jag i alla fall tillbaka, och jag ska försöka kompensera genom att fylla luckorna i kalenderna från förra veckan.


Jag vill passa på att tacka Navid för stödet och 365-gänget för en fantastisk insats igår, + alla andra som bidrog till att ordna en fantastisk releasefest, t.ex den glade vaktmästaren och alla besökare som inte tycktes ha några gränser för sin kreativitet, och samtidigt ge ett extra stort tack till alla som anmält sig till BrevRevolutionen. Ni är guld värda allihop!


Jag hoppas att ni  är nöjda med bloggen än så länge, jag blir överlycklig av att se att vissa tycks komma tillbaka hit, dag efter dag. Den som vill komma med idéer, hjälpa till, gästblogga, klaga eller bara säga hej får mer än gärna höra av sig till:

365saker@gmail.com 


På återspråkande!

Rikard 

Av Rikard - 17 mars 2009 18:45


Dagbok


Har du skrivit kronprinsessans komma-ut-brev än? Klart du har. Då kommer en följduppgift här, som kan vara lite enklare, eller mycket mer utmanande. Du kan behöva gå in i någons tankar och handlingsmönster för bästa effekt, och om det inte är utmanande så undrar jag vad du egentligen är gjord av.


Uppgiften kommer från Navid Modiris och Andreas Romans skrivkurs.

"Välj en känd person och låtsas att du är han eller hon. Pamela Anderson, Bill Clinton, Mahatma Ghandhi, Madonna eller David Beckham. Skriv en dagbokstext ur denne personens liv. Välj gärna en dag då det händer någonting utöver det vanliga. Inled t. ex. med meningar som 'Kära dagbok, du kommer inte tro mig när jag skriver om det här' eller 'Helvetes jävla skit. Jag visste inte att den var laddad. Det här kommer att vara det sista jag skriver.'"


Tidsåtgång: Halvtimme. Du vill ju fantisera ihop en saftig berättelse också.

Nackdelar: Man kan känna sig lite dum. Men det är ingen annan än du som läser.

Fördelar: Fantasieggande och spännande. Bra övning för novell- och romanskrivning, där man behöver kunna skapa spännande händelser.
Av Rikard - 16 mars 2009 21:43


Pustervik 17:00-21:00


Göteborg 


Jag och C kommer vara där och presentera vårt nya projekt som kommer att ske i sammarbete med 365-rörelsem och Navid Modiri. Det är hemligt tillsvidare, vill du veta vad det handlar om bör du dyka upp imorgon. 

Av Rikard - 16 mars 2009 21:36

Dröm


Du har redan en bok för dina nattdrömmar. Dags att börja spara eller åtminstone bejaka sina dagdrömmar. Jag har suttit i dagar och kollat på lägenheter som jag inte kommer få, kapat utgifter i en framtida budget och filat på det perfekta CVt. Vad drömmer jag om tror ni?


Det är hälsosamt att drömma. Det är vad som skiljer oss från stenarna. Och det finns faktiskt två sidor av att leva till max: drömma och vakna. När du drömt färdigt kan du vakna och inse att det enda  som stoppar dig är lite rädsla, och alla vet att man kan spotta rädsla i ansiktet. Michael Pfleger (jag vet inte heller vem det är) sa en gång "Den som vill göra verklighet av sina drömamr måste vara vaken." Det säger sig självt att man inte kan göra verklighet av drömmar man inte drömmer. Lägg dig i gräset och sväva iväg. Det räcker långt.


Det har visat sig att om man lägger mycket  starkt fokus på ett mål varje dag komme man omedvetet börja arbeta mot det i alla situationer, och därmed öka sina chanser att nå målet. Med andra ord, sluta inte drömma.


#26 Dröm

Tidsåtgång: Låt dig uppslukas. Ge det den tid du behöver.

Nackdelar: Du kan fastna i drömmandet och glömma bort att man behöver leva också.

Fördelar: Första steget mot att uppfylla en dröm är att drömma den. Man mår bra när man lever sig in i en värld som man själv önskat fram. Du sänker pulsen och får tid för eftertanke.

Av Rikard - 15 mars 2009 21:31

Park 


Bor du runt mina breddgrader, eller något annat ställe där vitsipporna börjar vakna, så ska du inte sitta inomhus. Ge dig själv dunderdoser D-vitamin och märk hur energin återvänder efter en svensk vinter.


Damn, det känns bra att bo i en stad med gröna fläckar som vägrar duka under för höghusskuggorna. I alla fall i tider  som dessa.


Tidsåtgång: 6 månader - dagar för sjukdom, stormvindar och tyska turister.

Nackdelar: Du kan explodera.

Fördelar: Du exploderar istället för att långsamt implodera.

Av Rikard - 14 mars 2009 20:27
 Göteborgs hamn


Jag ska spinna vidare på drömdagboken. Eftersom det ofta faller sig så att man gör återresan in i den egna etern redan samma morgon kommer man in i det jag har döpt till Morgonskrivande. Copyright på det.


Det som skiljer Morgonskrivandet från alla andra typer av Skrivande är flera saker. Man är ofta ganska lugn och samlad på morgonen, samtidigt som man har många fönster öppna till sinnet och låter kreativiteten flöda på ett annat sätt än man gör efter en hell dag av människor som berättat för en vad man kan och inte kan göra. En annan sak som är speciellt med Morgonskrivandet är att det är som frukost: det sätter en ganska tydlig standard för resten av dagen. Hoppar du över Morgonskrivandet kommer skrivkörteln vara seg och matt när du sätter dig med penna eller tangentbord på eftermiddagen. Om du däremot har en välbalanserad och näringsrik skrivsession före jobbet, skolan eller TV-tittandet, kommer din skrivkörtel att vara pigg och alert, och extra aktiv. Kom ihåg att ha med dig din anteckningsbok jämt, för små rader, ord och berättelser kommer att kasta sig över dig från alla håll. Låter det jobbigt? Låter det bättre att sitta och krysta fram oinspirerade dikter?


Just det.


Glöm inte att äta minst femhundra gram litteratur om dagen, gärna i samband med skrivstunder. Får du inte i dig tillräckligt med litteratur kan du drabbas av bristsjukdomar. Har du otur kan du bli helt eller delvis genomskinlig, eller få en grå hudton. Har du svårt att svälja tillräckligt mycket text finns det snabba tillskott av konst, musik och kärlek som kan fungera som ersättning.


Heh.


 #25 Morgonskrivande

Tidsåtgång: Ge det en kvart i alla fall. Risken är ändå att du inte kan sluta.

Nackdelar: Du kan missa frukost eller morgonbussen för att din dikt MSTE bli klar.

Fördelar: Du kan destillera din omgivning till flytande ord resten av dagen utan särskilt stor ansträngning.
Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se