Senaste inläggen

Av Rikard - 25 februari 2009 20:45I 24 timmar har en enda tanke slitit i mig varje minut: jag önskar att Victoria är homosexuell! Inte för att jag missunnar henne lycka med sin pojkvän men för att det skulle vara en verklig symbol för att något av det mest traditonella vi har inte kan fjärma sig från något många fortfarande vill ta avstånd ifrån. En smäll på käften för homofoba monarkofiler. Jag förlorade mig i min dröm och började skriva om det som att det var sant. Först en artikel om när nyheten kom ut till kvällspressen. Jag raderade den helt när jag kom på att jag kunde skriva ett uttalande från den blivande drottningens perspektiv. Där ångensten kunde ta över och reducera henne till en människa, med strikta föräldrar och hård press från sin omgivning.

Ta en offentlig person och gör henom mänsklig, på riktigt. Tillskriv personen egenskaper som kommer chocka världen.


Fem-i-topp på förslag:

1. Victorias komma-ut-brev

2. Påvens förord till sina memoarer "Transvestit i skuggan av rampljuset"

3. Texter från Håkan Hellströms sista skiva där han uttrycker sitt hat mot svenska tonåringar

4. Magnus Betnérs dagbok efter ännu en hemlig festkväll på Stureplan

5. Reinfeldt och Sahlins gemensamma uttalande om en långvarig kärlekaffär


Känn hur du raserar världar med dina fingertoppar. Känn hur du kastar ut tusentalsmänniskor i total identitetsförvirring. Det är inte på riktigt, men det är din fantasi och du får använda den hur du vill.


Tidsåtgång: Hur långa texter skriver dessa stora människor? Räkna med minst en kvart

Nackdelar: Det är regelrätt personangrepp om du sprider ut det.

Fördelar: Du kanske plockar ner lite olika människor på jorden i dina egna ögon. Du ger liv åt din egen dagdröm. Det är görkul.

ANNONS
Av Rikard - 24 februari 2009 21:18


 


 Du minns nog också hur det blev. Känslor av skräck, glädje eller adrenalin, som du aldrig hade anat att du skulle behöva planera för.


En av de mest hybrisliknande känslorna är den som drabbar en tillsammans med vetskapen om att alla mentala hinder egentligen är rökridåer.


Raka huvudet. Tjej eller kille, oavsett längd. Eller klipp en ny frisyr som du tvekar inför.

Ställ dig på gatan och spela ett instrument. Det behöver inte vara för pengar.

Ta på dig kläder som du önskar att garderoben hade ätit upp. Gå ut och se till att du syns.

 Håll ett tal.


Murarna du byggt för dig själv kan bara växa sig starkare om du låter dem genom att inte gå nära. Visa murarna fingret, klättra upp på dem, dingla med benen och märk hur långt man kan se när man sitter däruppe.


Ställ dig i i centrum. Ta ett djupt andetag. Skrik! Högt! Människor kommer att stirra, som om de hade något att säga till om.


Tidsåtgång: Hur kort eller långt som helst.

Nackdelar: Det är ganska till fruktanvärt jobbigt när alla kroppens celler skriker nej.

Fördelar: Det är kanske det bästa du kan göra för din egen och för andras skull. Du blir mer orädd för saker som egentligen inte är farliga. Du blir mer självsäker. Dina möjligheter i livet blir fler eftersom du hindras mindre av rädsla.

ANNONS
Av Rikard - 23 februari 2009 19:56

café


Skriv ett inlägg i deltagarportalen på 365saker.se!

http://www.365saker.se/deltagarportalen/


Dagens blogginlägg finns alltså här:

http://www.365saker.se/deltagarportalen/skaffa-ett-andra-hem-med-kaffeTidsåtgång: Fem minuter och uppåt.

Nackdelar: Du blottlägger dig själv för illasinnade kommentarer.

Fördelar: Du kan få konstruktiv kritik. Du når ut med din idé. Du blir del av en folkrörlese med massiv potential.

Av Rikard - 22 februari 2009 20:52Eftersom vi har lite tekniska problem så kommer morgondagens sak du kan skriva idag, och förhoppningsvis lyckas vi ladda upp nummer 4 någon gång imorgon.


För ett tag sedan höll Andreas Roman och Navid Modiri en skrivkurs under några veckor på Världskulturmuséet i Göteborg. Under den sista lektionen talades det en del om olika skrivövningar och i slutet av lektionen delade Andreas och Navid ut  ett häfte med ännu fler olika övningar och tips. Här är en av dem, jag citerar direkt från häftet:


"Titta ut genom samma fönster varje morgon och skriv vad du ser. Regniga dagar, soliga dagar, blåsiga dagar, mörka dagar och ljusa dagar. Leta efter detaljer; vad är det för typer av människor som går på gatan, vad har de på sig, börja fantisera om vart de ska. Vad är det för färger, hur ändras  färgerna dag för dag, varför ändras de? Ser du några fönster? Är de täckta eller inte, vad händer innanför? Använd din fanstasi och låt den få utlopp. Leta efter detaljer. Försök att inte skriva samma beskrivning varje dag. Försök utveckla den en detalj i taget."


Poängen är enkel: Du ska inte skriva samma sak två gånger, och måste därför utveckla ett nytt öga för detaljer.


Tidsåtgång: Räkna med en kvart eller mer per dag.

Nackdelar: Inte så kul alla gånger (men bit ihop, den här övningen lönar sig).

Fördelar: Grymt bra träning, du skaffar dig verktyg som du har användning av när du skriver dina vanliga texter.

Av Rikard - 21 februari 2009 18:47
Tidsåtgång: Ett par sekunder till en minut för en anteckning. Tiden det går åt att läsa boken förändras inte så mycket.

Nackdelar: Inga.

Fördelar: Du skapar minnen samtidigt som du gör dina tankar odödliga och får chansen att sprida dem. Du blir mer fokuserad på handlingen och idéerna i boken och du minns mer av boken efteråt. En läst bok är vacker på samma sätt som ett levt liv.

Av Rikard - 20 februari 2009 21:27

 


Ibland när jag skriver något är det skönt att lyssna på musik. Ibland för att fasa ut omvärlden, ibland för att ge inspiration. Om jag skriver en dikt brukar det vara skönt att lyssna på något med sång som jag inte förstår. Som den franska dansdrottningen Yelle. Jag kan ett par ord franska, och med den grunden kan jag låtsas att jag fattar nästan allt vad hon säger. Men eftersom jag inte lysstrar till franska på samma sätt som till svenska eller engelska blir hon smatidigt inte irriterande, hon kräver inte min uppmärksamhet. Men jag kan alltid konsultera henne om inspirationen börjar rinna ifrån mig, genom att lyssna på sången och översätta den till en rad i dikten att sedan bygga vidare till. Det kan se ut såhär:
"Tristesse/joie, sinkom sar" blir:

"Tristess/glädje, vi samlar stenar

kastar på lågor och smular till snö" osv.


Leta upp en dikt eller en låt på ett språk du inte förstår. Biblioteket, skivaffärer och internet har gott om dem. Till exempel Der Erlkönig (Älvkungen) av Goethe eller Matinée d'ivresse (Berusad morgon) av Rimbaud (de och fler dikter av dem båda finns under respektive länk)


Ta reda på vad titeln blir när den är översatt till svenska eller ett annat språk du behärskar. Sedan är det bara att börja översätta! Skriv det första du kommer att tänka på när du läser orden eller försök skapa ett sammanhang. Titta inte tillbaka förrän du är klar. Gör det igen, med fler dikter. Du kommer att ha skapat ett litet bibliotek av häftiga meningar när du är klar.


Kasta dig in i något ryskt, bosniskt eller swahiliskt. Du tolkar inte fel om det inte finns någon som kan rätta dig.


Tidsåtgång: Ca tio minuter för en vanlig dikt.

Nackdelar: Inga.

Fördelar: Du öppnar sinnet, så den här övningen är perfekt för att värma upp inför "riktigt" skrivande. Du övar din fantasi och får förmågan att se olika system i texters sammansättning. Du kommer på saker du inte hade kunnat komma på annars, och får därför nya källor till inspiration.

Av Rikard - 19 februari 2009 21:25


 


Erfarenhet visar att materialspelare sällan blir proffs. Om man inte kan anpassa sig till de rådande förhållandena så motarbetar man verkligheten och man förlorar alltid. Det är lätt att närma sig vidskeplighet och tycka att man bara kan prestera under en viss typ av förhållanden, 99 gånger av 100 så har man fel.


Med det är inte sagt att miljön är oviktig. Den kan ge inspiration eller suga musten ur en. Omgivningen blir extra inflytelserik när man hamnar i ett flow state, man börjar suga åt sig all input som en svamp och kondensera ut det i meningar på papper, på skärm eller i huvudet.


När jag köpte min skrivmaskin visste jag inte riktigt varför. Jag hade tänkt att det vore häftigt och Cissi hade nyss skaffat en, hon talade sig varm om hur underbar den var. Jag tänkte att det skulle vara en helt fantastisk maskin som kunde kicka igång inspiration. Jag åkte således till Kommersens Loppmarknad en tidig lördagmorgon och gick runt och letade på alla bord. När jag var nära att ge upp tänkte jag mig att jag kunde göra ett sista ryck. Jag gick till båset där man gör högtalarutrop för sina varor och sa att jag skulle annonsera lite för mitt bord. Jag hann knappt säga "Jag letar efter en skrivmaskin..." innan mikrofonen rycktes ifrån mig och de började skälla på mig. Jag skyndade ut och fram kom en man och sa att han hade en till salu. Han tog den ur sin väska som gjort att jag inte upptäckt den tidigare. "Åttio kronor." Jag studerade  åbäket med viss tvekan, men fiskade slutligen upp min hundralapp, tog väskan i åttiotalsdesign och tog spårvagnen hem.


Maskinen är av märket Brother, den är dansk och ä och ö är i dansk stil och har dessutom bytt plats i förhållande till på ett svenskt tangentbord. Färgbandet är nästan uppanvänt och man måste slå hårt på tangenterna för att få en tydlig bokstav. Det går inte inte lika fort som på en dator.


Men det är något speciellt med den beiga, skrymmande maskinen. När man sätter sig med tom skalle framför den räcker det att börja slå lite på tangenterna för att något ska börja rinna ur en. Jag tror att det är det tunga motståndet i tangenterna och framförallt ljudet av typarmarnas slag mot pappret som förlöser något i muskel- och ljudminnet. Jag har en hel mapp med enbart dikter skrivna på den maskinen. När man läser dem märks det tydligt att det finns något annat i dem. Något annat än vad man kan hitta i mina andra dikter. En urban underton och en lugn uppgivenhet.


Leta på loppmarknader. Det finns att köpa på nätet, men passa på att uppleva en loppmarknad och känna att maskinen verkligen tillhört någon när du ger pengar i handen till dess förra ägare.Tidsåtgång: En knapp timme till ett par timmer under ett par helger (man kan hitta en på ett par försök, eller leta längre för att hitta rätt)

Nackdelar: Det kostar pengar. En skrivmaskin tar upp plats på skrivbordet.

Fördelar: Det är förlösande att skriva på en skrivmaskin. Den är snygg på skrivbordet. Den är strytålig och räcker hur länge som helst. Du kan plocka fram nya sidor av dig själv. Det är kult. Det är kul att banka på maskinen eller härma masjkolvsätarljudet från Kalle Anka på julafton.

Av Rikard - 18 februari 2009 21:23

 


Det finns låtar man tycker är spot on. Musiken är i perfekt harmoni med en text som är lysnade och poetisk. Och det finns ett smörgåsbord av fantasitska låttexter. Vissa är nästan för heliga för att våga ändra i. Betoning på nästan.


Ta fram en låt du gillar och spela den. Fokusera på texten. Lyssna gärna två gånger. Gå in på nätet och ta fram texten eller lyssna noga och skriv av den. Det spelar ingen roll om du tar fel på ett par ord, det är helt i linje med själva övningen.


Plocka upp pennan.. Du ska stryka alla rader som du känner att låten skulle kunna klara sig utan. Sedan skriver du egna. Hitta på nya smarta metaforer, bryt meningar och sätt in dem på olika ställen, innovera ett par nya ord, släng om och ta bort och lägg till hela verser. Pöängen är att du ska förstå att man får göra så, och ska göra om man känner för det. Slipa och förbättra vad någon annan gjort förut. Gör det igen med fler låtar. Ju fler du gör det med desto roligare blir det. För det här ska bara vara roligt så kommer allt annat av sig självt.


Kom ihåg att spara dina texter så att du kan plocka fram dem igen.Tidsåtgång: 10-30 minuter för en låt.

Nackdelar: Du kan tröttna på en låt du gillar.

Fördelar: Du kan börja lyssna mer aktivt på musik i vardagen och fundera över formuleringar. Du lär dig  att byta ut och inte bara förändra textstycken. Du får en känsla för att skriva låtar.

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se